[email protected]0207353320
Marckwort Oy

Blogi: Small talk -taitoja uima-altaan reunalta

Onko mielestäsi tyypillinen suomalainen sellainen, jolta ei luonnistu small talk ja joka kokee verkostoitumistilaisuudet hieman epämukaviksi?  Meille suomalaisille on opetettu, että small talk ei kuulu meidän kulttuuriimme ja että emme ole taitavia jutustelijoita vaan enemmänkin asiapitoista insinöörikansaa. Mistä sitten johtuu, että kun aamuisin käyn uimahallissa uimassa tai vesijuoksemassa, toivottavat kaikki iloisesti hymyillen toisilleen hyvää huomenta ja small talk -taidot suorastaan kukoistavat vesijuoksuradalla ”juoksijoiden” kesken?

Jos jään venyttelemään uima-altaan päätyyn, saan aina seurakseni ventovieraita keskustelukumppaneita. Kaikenikäisiä ja kaikennäköisiä uimahattupäisiä ihmisiä – ja small talk luistaa. Altaan reunalla pääsee keskustelemaan niin ajankohtaisista aiheista kuin henkilökohtaisemmistakin asioista. Nämä aamuiset, leppoisat juttutuokiot, ovat hauskoja sekä piristäviä ja luovat yhteisöllisyyden tunnetta – juuri sitä, mitä liike-elämän verkostoitumistilanteista haetaan.

Uimapuku päällä on turvallista harjoitella small talkia

Miksi sitten samat ihmiset saattavat kokea small talk -tilanteet haasteellisiksi ja mieluiten jättäisivät verkostoitumistilaisuudet väliin? Voisivatko suomalaiset hyödyntää tätä uimahallitaitoa esimerkiksi työmatkoilla, työelämän sosiaalisissa tilaisuuksissa ja liikekumppanien kanssa keskustellessa? Koska meiltä vuorovaikutustaitokoulutusten sekä kielikoulutusten aiheeksi usein toivotaan myös small talk -taitojen hiomista, ajattelin kerätä tähän muutamia uimahallista koottuja small talk -vinkkejä, joista voi olla hyötyä myös uimahallin ulkopuolella:

 1. Esiinny uimapuvussa. Ole oma itsesi. Aitous palkitaan vuorovaikutustilanteissa.
 2. Avaa radio. Kuuntele tai lue aamu-uutiset ja paina mieleesi myös hauskat ja hieman yllättävät aiheet. Aloita keskustelu kysymällä keskustelukumppaniltasi: ”Satuitko huomaamaan tämän uutisen…?”
 3. Ole läsnä ja utelias. Keskity siihen mitä toinen sanoo – siitä on helppo jatkaa keskustelua edelleen, esimerkiksi kysymyksillä.
 4. Älä jää roikkumaan altaan reunalle. Uima-altaan reunalta tai uimahallin saunasta on sopivaa poistua lyhyenkin keskustelun jälkeen – loppuiän ystävyyssuhteita ei small talk -tilanteissa tarvitse luoda. Harjoittele luontevaa keskustelusta poistumista, jolloin small talkin aloittaminenkin tuntuu huomattavasti helpommalta. Esimerkiksi ”oli hauska jutella” toimii aina yhtä hyvin.
 5. Keskustelukumppanisi rakastaa uimista! Sinulla ja keskustelukumppanillasi on varmasti jotakin yhteistä. Etsi aihe läheltä tilannetta, jossa olet, ja siitä onkin sitten helppo jatkaa. Jos olet uimahallissa, on helppoa aloittaa keskustelu vaikkapa uimiseen, uimahatun käyttöön tai uimahallin tiloihin liittyen.
 6. Harjoitus tekee mestarin! Mene uimahalliin ja ala jutella tai kokeile keskustelua vaikka kuntosalilla, bussipysäkillä tai muussa sellaisessa paikassa, missä sinua ei tunneta. Sellainen on turvallinen harjoittelupaikka, ja pääset helposti poistumaan paikalta, jos juttu ei luista.

Ovatko suomalaiset ainoita, jotka eivät hallitse small talkia?

Jos uimahallivinkit tuntuvat haasteellisilta ja kaipaat faktoja, voit käydä vilkaisemassa, mitä neuvoja googlesta löytyy small talk -tilanteisiin. Samalla sinua varmasti ilahduttaa huomata, että me suomalaiset emme ole ainoita maailmassa, jotka kaipaavat apua näihin tilanteisiin. Googlesta löytyi sanoilla ”how to small talk” yli 47 000 000 hakutulosta! Small talkiin löytyy siis ohjeita ja small talk -taitoja on mahdollista harjoitella.

Tästä linkistä löydät Business Insiderin 10 vinkkiä small talk -taitojen kehittämiseksi Olikin ilo huomata, että Business Insiderin neuvot ovat osittain samat kuin itse kokoamani uimahallivinkit☺ Poimin niistä kuusi mielestäni tärkeintä vinkkiä:

 • Demonstrate interest in your conversation partner
 • Ask open-ended questions
 • Allow your conversation partner to teach you
 • Read the news
 • Boost your conversation partner’s self-esteem
 • Practice with everyone you meet

Small talk -taituriksi pääsee muutamalla helpolla vinkillä ja harjoittelulla. Tavataan uimahallin reunalla!

Annette Marckwort-Lindgren

Haluatko kommentoida? Lähetä minulle viesti: annette(at)marckwort.fi