[email protected]0207353320
Marckwort Oy

Blogi: Kielen opiskelu etänä – mitä olemme oppineet?

Meillä on Marckwortilla vahvana ajatus, että kouluttajalla on tärkeä rooli kielikoulutuksessa. Vaikka kielen opiskelija voi tehdä paljonkin itsenäistä opiskelutyötä, olemme huomanneet, että kouluttajan tuki on siitä huolimatta oleellinen: kouluttaja opastaa, fasilitoi, kannustaa, motivoi ja auttaa omien vahvuuksien ja tavoitteiden hahmottamisessa.

Yksilöllistä opetusta etänä

Tänä päivänä kielikoulutusasiakkaamme kyselevät yhä enemmän verkon välityksellä tapahtuvaa koulutusta. Meitäkin kiinnostaa, miten parhaiten voimme vastata nykyajan tarpeisiin samalla säilyttäen hyviksi havaitut opetusmenetelmät. Tarjoammekin kielikoulutusta, jossa osallistujat tapaavat kouluttajansa tietokoneen välityksellä. Minkälaisissa tilanteissa siis etä- ja lähikoulutuksen hyödyt yhdistyvät mielestämme parhaiten?

  • Koulutusta voi tarjota henkilöille, jotka eivät muuten ehkä voisi osallistua koulutukseen, kun omalta paikkakunnalla ei ole muita osallistujia. Nyt ryhmän saa kokoon etäkoulutuksen avulla. Jos vaihtoehtona toisaalta on, että opiskelijat matkustaisivat jonnekin, matkustamiseen kuluva aika, vaiva ja kustannukset luonnollisesti säästyvät.
  • Jos omalta paikkakunnalta ei löydy tarvittavan kielen kouluttajaa, paras ratkaisu voi olla yhdistää opiskelijat verkon avulla heille parhaiten sopivan kielen asiantuntijan kanssa, missä päin maata tämä ikinä sijaitseekaan.
  • Kun kyseessä on kiireinen ja paljon matkustava yksilöopiskelija, hän voi matkoistaan huolimatta tavata kielivalmentajaansa vaikka hotellihuoneesta käsin. Samalla hän saa arvokkaan mahdollisuuden käsitellä tuoreeltaan päivän aikana eteen tulleita kieleen ja kulttuuriin liittyviä kysymyksiä kouluttajansa kanssa. Henkilökohtainen etäkoulutus toimii siis samalla eräänlaisena helpdeskinä!
  • Etäopiskelijat saavat harjoitella myös suullisia kielitaitojaan. Vuorovaikutus muiden kanssa onkin oleellista kielikoulutuksessa. Lisäksi kouluttaja voi antaa yksilöllistä palautetta heti.
  • Henkilöt, jotka työssään osallistuvat vieraankielisiin neuvotteluihin verkon välityksellä, saavat erinomaisen mahdollisuuden harjoitella aidon tuntuisessa tilanteessa.

Joskus vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia

Usein käy niin, että uuden teknologian tarjoamat mahdollisuudet innostavat, ja moni kiinnostuukin verkon kautta tapahtuvasta kielikoulutuksesta. Ja vaikka etänä opiskelu verkkotyökalun ja kouluttajan tuella yleensä toimiikin, on myös tilanteita, joissa suosittelen harkitsemaan kasvotusten tapahtuvaa koulutusta.

  • Jos osallistujia on monta, kasvotusten tapahtuva kielikoulutus voi olla parempi vaihtoehto. Isohkossa ryhmässä on verkon kautta vaikeampi viritellä keskustelua. Kun kouluttaja joutuu jakamaan puheenvuorot, osallistujan yksilölliset mahdollisuudet puhua voivat jäädä aika vähiin.
  • Kun teknologia mahdollistaa riippumattomuuden ajasta ja paikasta, mennään joskus huumassa niin mukana, että ajatellaan myös itse oppimisen nopeutuvan. Näinhän ei tietenkään ole. Opiskeluun on varattava yhtä paljon aikaa silloinkin, kun se tapahtuu verkon välityksellä. Itse asiassa eri aktiviteetteihin kuluu helposti hieman enemmän aikaa verrattuna lähitapaamisiin. Tällöin se ei välttämättä tuokaan toivottuja kustannussäästöjä.

Etänä tapahtuva kielikoulutus on siis mielestämme ehdottomasti varteen otettava opiskelumuoto alati monimuotoistuvassa oppimisen maailmassa. Mitä mieltä sinä olet?

Hannele Ritari

Haluatko kommentoida? Lähetä minulle viesti: kielikurssit(a)marckwort.fi