[email protected]0207353320
Marckwort Oy

Miten rakentaa vaikuttava kolmen minuutin pitch? 

Esiintymis- ja pitchausvalmentaja Elsa Ervasti kertoo tässä blogissa, miten rakentaa vaikuttava kolmen minuutin pitch.

Pitchauksen taito

Tammikuun 2024 aikana on Ylellä nähty presidentinvaalien vaalitentissä jokaiselta ehdokkaalta kolmen minuutin puhe. Puhetaito ja asioiden tiivistäminen kolmeen minuuttiin on taito, jolla voi olla suurikin vaikutus yllättävissäkin tilanteissa! Hyvää puhujaa on kiva kuunnella ja viesti on selkeä. Asioiden taitava tiivistäjä jää usein positiivisesti mieleen.

Tunteella ja intohimolla pitchaaminen

Valmentajana vuosien varrella lukuisia kolmen minuutin puheita kuunneltuani olen oppinut, että ilman tunnetta ja intohimoa on kaikki hieman vaikeaa. Jossain vaiheessa intohimoisinkin esiintyjä väsyy kertomaan omaa tarinaansa, mutta kuulija ei innostu. Kipinä on löydettävä esiintymiseen aina uudelleen, vaikka se ei aina ole ihan helppoa.

Ehkä sinullakin on yrityksen tuote tai palvelu, jonka parissa olet työskennellyt jo kauemman aikaa? Joskus hyvä puhe kestää aikaa mutta usein sitä on hyvä myös päivittää!

Millainen on hyvä pitch?

Valmennuksissa aloitan aina siitä, että esityksessä ja puheessa on hyvä rytmi. Ensimmäisestä lauseesta alkaen puheen on tunnuttava hyvältä ja omalta. Sen lisäksi esiintymisen on oltava linjassa sisällön kanssa. Ilmaisu tukee aina ydinviestiä ja puheella on tunnetusti hyvä olla call to action eli jokin selkeä pyyntö kuulijalle kuten “Valitse minut!”.

Rakenna vaikuttava pitch

Mikäli innostut rakentamaan omaa pitchiä, on seuraavien kolmen kohdan kysymyksiin vastaaminen hyvä alku.

1. Call to action

Haetko rahoitusta vai yhteistyökumppaneita?

Kenelle rakennat puheesi?

Kaikista tärkeintä on tietää miksi ja kenelle puhuu. Mitä haluat kuulijoiltasi ja miten pyrit viestimään ja vaikuttamaan jotta saat heidät innostumaan tai vakuuttumaan? Määrittele ensin call to action, sitten vasta voit rakentaa ytimekkään puheen sitä tukemaan.

2. Esiintymistekniikka

Oletko jo kokeillut saatko tiivistettyä asiasi muutamaan minuuttiin? Millaisella rakenteella lähdet normaalisti liikkeelle?

Pitch-puheessa on monta kohtaa, jossa tekninen suoritus on hyvä erottaa tunnepitoisesta esityksestä. Tunnetta toki tarvitaan, mutta toimiva puhe- ja esiintymistekniikka sekä esitystekninen osaamisen on sujuvuuden kannalta tärkeää.

Valmennuksessa hiotaan tekniset osat sujuviksi kuten esityksen kokonaisrakenne ja esityksen rytmi, puhetyyli ja sanojen painotukset.

3. Tunneilmaisu

Oletko tietoinen, millaisen tunnejäljen jätät kuulijoihisi? Oletko kokeillut puhua joskus eri äänensävyillä vai onko ilmaisusi monotonista?

Usein valmennettava tulee valmennukseen kehittymään ja tunnistaa omia kehityskohteitaan. Oman äänen löytäminen on tärkeää ja se voi ottaa aikaa. Kokeilujen kautta löytyy oma luonteva tyyli. Ilmaisuun voi myös ladata tunnetta ja tunnesanat auttavat usein siihen, että tunne välittyy.

Elsa Ervasti, FM, TeM, esiintymis- ja pitchausvalmentaja

Pitchauskoulutus

Valmennus auttaa rakentamaan tiivistetyn ja toimivan puheen. Elsa Ervastin koulutus Rakenna hyvä pitch-esitys pidetään 22.5.2024 klo 12.30-15.30 LifeScienceCenterissä Espoon Keilaniemessä. Tule oppimaan, kuinka tiivistää yrityksen tuote tai palvelu innostavasti ja vakuuttavasti.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Kaikki avoimet koulutukset löydät Kurssikalenterista. Kysy myös yrityksen tarpeisiin räätälöityjä koulutuksia. Ota yhteyttä.