[email protected]0207353320
Marckwort Oy

Opitun vahvistaminen ja jalkauttaminen

Tässä blogissa kouluttaja Selene Marckwort pohtii yhdessä tekoälyn kanssa, millä keinoilla opitut asiat muistaa pidempään, sillä opitun vahvistaminen ja jalkauttaminen ovat tärkeä osa oppimista.

Mitä sinä voisit oppijana tehdä, jotta oppi jäisi paremmin muistiin ja muistaisit oppimasi vielä puolen vuoden tai vuodenkin päästä? Oletko miettinyt, miten opitun vahvistaminen tapahtuu ja teoria siirtyy käytäntöön?

Koulutukset ovat yrityksille ajallinen ja taloudellinen resurssi ja panostus. Hyvän työn ei kannata antaa valua hukkaan, vaan siitä voi ottaa enemmänkin irti ja saada opitut asiat siirtymään käytäntöön. Parhaassa tapauksessa hyviä vinkkejä voi jakaa muille ja näin laajentaa koulutukseen sijoitettua aikaa ja rahaa.

Seuraavat asiat auttavat sinua muistamaan asiat pidempään:

  1. Säännöllinen kertaaminen: Palaa oppimaasi aineistoon säännöllisesti. Voit esimerkiksi käyttää Spaced Repetition -menetelmää, jossa kertaat tietoa kasvavien aikavälien jälkeen. Tämä auttaa vahvistamaan muistiin tallennettua tietoa pitkäaikaisesti. Suunnitelma siitä miten ja milloin asioita kertaat pitää asian muistissa. Voit pyytää koulutukseen osallistuneita kertomaan muutamia parhaita vinkkejä tiimipalavereissa tai voit kirjoittaa asiasta blogin tai muistilistan muille.
  2. Käytännön soveltaminen: Yritä soveltaa oppimaasi käytännössä mahdollisimman pian ja usein. Käytännön tekeminen auttaa siirtämään tietoa lyhytaikaisesta muistista pitkäaikaiseen muistiin. Esihenkilön kiinnostus asiaa kohtaan ja hänen antama palaute auttaa siinä, että asia siirtyy käytäntöön. Voitte tehdä yhdessä toimintasuunnitelman siitä, missä järjestyksessä uusia asioita toteutetaan käytännön työssä.
  3. Muistiinpanot ja tiivistelmät: Tee muistiinpanoja oppimastasi ja tiivistä tärkeimmät kohdat. Visuaaliset muistiinpanot, kuten kaaviot ja miellekartat, voivat myös auttaa tiedon jäsentämisessä ja muistamisessa. Voit jakaa muistiinpanoja tai niiden tiivistelmiä muille tai voit tehdä niistä kahvihuoneeseen hauskan taulun, jossa on esillä parhaita vinkkejä.
  4. Opeta muille: Yritä selittää oppimasi asia toisille. Opettaminen on tehokas tapa vahvistaa omaa ymmärrystä ja muistamista, koska se pakottaa sinut jäsentämään ja sisäistämään oppimasi tiedon. Voitte tehdä tämän pareittain tai jokainen voi opettaa yhden asian muille yhteisissä palavereissa. Tärkeää on, että tätä jatketaan riittävän pitkään, jotta opitut asiat eivät pääse unohtumaan.
  5. Monipuoliset oppimismenetelmät: Hyödynnä erilaisia oppimismenetelmiä, kuten lukemista, kuuntelemista, katsomista ja tekemistä. Monipuolinen oppiminen auttaa aktivoimaan erilaisia muistijärjestelmiä ja vahvistaa tiedon säilymistä. Voit etsiä aiheesta lisää tietoa. Nykyään aiheesta kuin aiheesta löytyy lukuisia videoita ja verkkokursseja, jotka syventävät ja vahvistavat opittua asiaa.
  6. Kertauskurssi: Joskus lyhyt ja tehokas kertauskurssi tuo opitut asiat uudestaan muistiin. Kertauskurssin aikana pääset miettimään, miten voit käyttää opittua omassa työssäsi.

Opitun vahvistaminen onnistuu hyvin näillä Selenen vinkeillä. Iloisia ja antoisia oppimishetkiä!

Jos innostuit oppimisesta, kurkkaa kurssikalenteriin. Sieltä löydät seuraavat avoimet koulutukset ja omaan tahtiin opiskeltavat verkkokurssit. Tai ota yhteyttä saadaksesi lisää tietoa räätälöidyistä koulutuksista.